DSC_0044

Над сто станаха доброволците, които неуморно работят по случването на шестото издание на Беглика фест край бреговете на язовир Голям Беглик.

Публиката започна да пристига от сутринта и до обед има вече над 500 човека във фестивалната зона.

Вечерта ще открие новият проект – Белонога на Гергана Димитрова от Мистерията на българските гласове и Тъпани и Гайди.

Вече втора седмица десетки доброволци съ-творявят конструкции, кухня, системата за събиране на отпадъци, компостни тоалетни, разделно съборане и извозване на боклука, декорации и табели за беглишката атмосфера.

Важно за посещаващите уникалното горско събитие е и новината, че за разлика от предните години, пътят от Батак до отбивката за феста е вече ремонтиран.

Организаторите насърчават оставянето на колите на и около язовирната стена, след разклона за Горско Стопанство Беглика. Там са и табелките ПАРКИНГ, които означават парко-пространствата. Водните таксита вече извозват гостите на феста и превозват гостите на фестивала към шестото издание на Беглика Фест.

Тази година в къмпинг-зоната има построени 14 компостни тоалетни, чешма с питейна вода и обособени места за огън с вече подготвени дърва за огрев с помощта на Горско Стопанство Беглика.

Ресторантите и баровете, които ще се грижат за това, вече работят и ще готвят на място до полунощ. Храната през четирите дни ще бъде разнообразна и ще удовлетвори, както вегетарианците, така и месоядните посетители.

Форум „Метаморфози“ ще преобрази фестивалното пространство с идеи за промяна от петък сутринта, когато първите лектори започват в 11 сутринта да провокират вниманието на гостите на феста. Пространството на форума е уникална игра на функционалност и материя и само по себе си провокира любопитството – една от причините е и рядката инсталация – лабиринт, направена от две вплетени една в друга спирали и „ризница“ от пчелни пити, която събира идеите на участниците във форума. Гостите му ще могат да участват в разнообразни дискусии, а всеки ден да станат част и от Плейбек театър – преживяване с театър на импровизацията.

Тази вечер гостите на феста ще имат и уникалния шанс да видят на Беглика и предпремиерата на уникалния иновативен спектакъл, включващ съвременен танц, цирк ново и въздушна акробатика – изследващ щастието – “Синята птица”, по Морис Метерлинг и по идея на въздушния акробат и режисьор Бенита Примо.

Белонога – проект, свързващ звуци от пигмейската и аборигенската култура с български автентичен фоклор на Гергана Димитрова ще открие музикалната част на Каба сцената, след което ни очакват „Тъпани и Гайди“ и eксперименталните джаз и дъб The Bedlam Club. Акцентите на новата за фестивала – БигБанда сцена тази вечер са Voxbox, Genda и zazizazi. На дневната диджей сцена ще послушаме сетове от Global Vision Circle и Roots dub от Upliftah и Samity.

Десетки уъркшопи, детска градина, цирк, куклен театър, импровизационен театър, са само някои от нещата, които очакват посетителите на фестивала.

За актуална информация, феновете и гостите на фестивала могат да следят FB страницата на феста:

https://www.facebook.com/beglikafreefest?fref=ts