Лагер

Над тридесет доброволци от София, Разград, Велико Търново, Добрич, Варна, Левски, Козлодуй, Пловдив и други места творят и подготвят поредното издание на Беглика фест.

 Лин, която е тук от вчера, за пръв път идва, за да помага на родопския язовир:

Сбъднах една своя мечта. Отдавна искам да дойда тук, за да участвам в подготовката на феста. Щастлива съм, че съм част от тази магия

Тя днес заедно с Невена помага на Люси – нашият главен майстор-готвач. Люси е редактор на кулинарно списание и за втора година се грижи за ароматните и вкусни вегетариански ястия. Менюто днес е лимец с ядки и чай, качамак със зеленчуци, а вечерята: “Каквото вдъхновение ми дойде”, казва Люси.

Тук съм, защото мястото е прекрасно, хората са невероятни и наистина се чувствам като част от едно цяло”.

Весело е, комуникацията с хората ме зарежда и до момента не съм чул за нито един конфликт“, разказва нашият кулинар.  Люси се е подготвил – очаква по време на феста да приготвя храна за около триста души.

Соня и Иван са от Пазарджик. Те са пенсионери и идват всяко лято тук. На язовир “Беглика” са вече втори месец.

Радвам се, че децата и младежите, които идват тук за феста са много са добри. Сутрин, докато пием кафе, ги виждаме как разпределят дневните си задачи и цял ден работят. Видно е, че имат кауза и това, което правят е смислено. Много им се радваме” –  разказва Соня.

Осем годишният Мауро също е доброволец. Тук е от няколко дни: “Има приятели, с които играя, през деня работим и е интересно“, казва малкият доброволец.  

Днес групата млади хора, които подготвят феста, сглобява тоалетни, рисуват се табели, строи се циркът, почиства се пространството: “Кефя се много, че съм част от доброволците. Дойдохме с Владо и трите си кучета. Работа има за всички и е много весело”, споделя и Невена, която за първи път е на Беглика.

Доброволците подготвят барове, където на гостите на феста ще се сервират прохладни напитки. Част от тоалетните, кухнята и складовото помещение са вече сковани, има компостни контейнери, които събират природните отпадъци. Доброволците ежедневно разпределят задачите си и разбира се не пропускат забавлението. Къпането в язовира, танците и лагерният огън са само част от интересностите, които се случват тук под ароматните и прохладни борове. Родопската гостоприемна природа поднася прекрасни гледки на доброволците – чудни изгреви и залези бележат дните на ентусиастите край язовира.

Ливадите на палатковите лагери са вече окосени и очакват първите участници във “Беглика фест”, които пристигат идния четвъртък. Очаква се на събитието да се включат около 2 000 души. 

 Над 120 чувала със слама пристигнаха на Беглика. Те ще служат за оформяне на пространства и за пейчици.

Най-малкият доброволец е Гери и е на годинка и половина!

Осемдесет доброволци ще се включат в тазгодишното издание на “Беглика фест”.

Advertisements