beglika_web2 · 

 

Аз съм, защото ние сме!

21-24 Август 2014

www.2014.beglika.org

Здравей,
Липсваше ни.

Преди година решихме да пропуснем случването на едно издание на Беглика фест.

Изненадващо или не, обаче духът на Беглика не се разпиля и не изчезна. Като всичко, което е живо, любимият ни фестивал, обаче се променя. Той остава свободен, творящ, живеещ мъничко в бъдещето и мъничко в миналото, играещ с “тук и сега” – да защитава един начин на живот, в който сме искрени към себе си и света.

Това, което обаче ни прави част от беглишкото племе е вероятно свободата, на която всички ние, които го разбираме като “наше място”, сме способни – да си представим и живеем.

Много от нас в тези шест години се опитват да пренесат този дух в опитите си да направим света, такъв какъвто го искаме. Този дух беше с нас, когато бяхме по улиците, заставайки зад важните за нас неща в противоречиво време или докато всеки се стремеше към своята малка-голяма промяна.

Разбрахме, че Беглика не е това, което е, заради сцената, музиката, програмата, а е преди всичко – споделено пространство на хора, които споделят дух. Общност – извън времето и пространството на съвремнното ни общество – племе на творящите, търсещите, общуващите, споделящите, приключенстващите, учещите.

За шестте години, в които беглишкия дух ни свързва, научихме обаче, че в свят, който е пълна бъркотия, да създаваме една утопия за три дни е важно за оцеляването на утопистите, но…в крайна сметка – всяка утопия в крайна сметка е само за… три дни. А промяната е нужна всеки ден.

Не можем да имаме здрав беглишки дух и фестивал в едно очевидно нездраво общество.

Затова и единственият искрен път пред беглишкото ни племе е невероятната възможност да се впуснем в приключение, което ни вдъхновява – приключението да измислим заедно света си наново.

Да започнем да го случваме не само за дните на фестивала.
Да създаваме заедно малки фрактали на промяната, които лесно се свързват, комбинират и пресъздават модели и системи.
Място, което не се изолира от света, а е посветено на промяната му, на нелогичните идеи и творческия ни потенциал като общност в контекста на едно общество – все по – объркано и безпомощно;

И те питаме – като част от тази общност – готов/а ли си да търсим отговорите, готов/а ли си да учим и грешим заедно?

Този фестивал е съставен от хиляди вълшебни малки качествени моменти на свързване помежду ни и мъничка еволюция на идеи, познанства, възможности. В ситуация като днешната, можем много повече. Можем да променяме. Можем да творим светове.

Беглика фест се превръща в пространството, което ще провокира настоящите модели, системи, визии чрез нови формати, стимулиращи нашата групова интелигентност за социална промяна. Ще поставя под въпрос настоящето, за да търси отговори за бъдещето. Ключовата ни дума обаче продължава да е игра. Защото през играта откриваме и от хилядолетия човечеството учи чрез играта.

Посвещаваме тазгодишното издание на Беглика на света, който е спешно да се роди и замени нефункциониращите модели наоколо. Всички ние сме духът на Беглика – облак от граждански, творчески и визионерски потенциал, способен да роди нови вселени. И всеки от нас носи своите съзвездия в тази вселена.

Аз съм, защото ние сме.

Беглика 2014 те чака на познатото място.

Беглика-екипа